اجزا تشکیل دهنده فایبرگلاس چیست؟ | بلاگ

اجزا تشکیل دهنده فایبرگلاس چیست؟

ساخت وبلاگ
اجزا تشکیل دهنده فایبرگلاس چیست؟

یکی از مصالح ساختمانی که امروزه از آن استفاده های زیادی می شود فایبرگلاس است. بنابراین فایبرگلاس، از  زمره مصالح ساختمانی به شمار می رود که از آن به طور معمول برای دستیابی به اهدافی از قبیل عایق بندی، حفاظت از مخازن اسید و آب و… استفاده می شود. هم چنین این ورق ها دارای کاربردهای وسیع در صنایع مختلف نیز هستند. به طور کلی می توان گفت فایبرگلاس، کامپوزیتی است که از الیاف شیشه و مواد پلیمری تولید شده است. از پشم شیشه در تولید فایبرگلاس، به عنوان ماده تقویت کننده، استفاده می شود و مواد پلیمری موجود در ترکیبات فایبرگلاس، به عنوان زمینه آن مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین قطعه فایبرگلاس و یا کامپوزیت، از مخلوطی از رزین، پلی استر، الیاف شیشه، رنگ و…. ایجاد شده است.

اجزای تشکیل دهنده فایبر گلاس

اجزای تشکیل دهنده فایبرگلاس و یا قطعات کامپوزیتی عبارتند از: الیاف تقویت کننده و رزین ها.

الیاف تقویت کننده فایبرگلاس

کامپوزیت ها و یا قطعات فایبرگلاس، از انواع مختلفی از الیاف تقویت کننده تشکیل شده اند که تمامی آن ها توسط رزین ها، احاطه شده اند. به طور کلی می توان گفت الیاف تقویتی، نقش اصلی را در میزان استحکام و افزایش قطعات کامپوزیتی بر عهده دارند. بعضی از الیاف های تقویتی به کار رفته در تولید فایبرگلاس عبارتند از: الیاف شیشه، الیاف کربن، الیاف آرامید، کولار و… هر کدام از این الیاف، دارای شکل های مختلفی هستند و انواع متعددی نیز دارند. متداول ترین الیاف تقویت کننده فایبرگلاس، الیاف شیشه ای هستند.

رزین های فایبر گلاس

از دیگر موادی که در تولید قطعات فایبرگلاس از آن ها استفاده می شود می توان بعضی از مواد پلیمری را نام برد. مواد پلیمری که در تولید قطعات فایبرگلاس مورد استفاده قرار می گیرند رزین نام دارند. رزین ها، موادی هستند که به عنوان چسباننده در تولید این قطعات، به کار گرفته می شوند.

به طور کلی می توان گفت در یک قطعه فایبرگلاس، رزین سهمی بیشتر از سایر مواد به کارر فته در ساختمان آن، دارد. به طور معمول، رزین ها دو نقش مختلف را در فایبرگلاس به عهده دارند. نقش اول رزین ها این است که از آن ها به عنوان نگهدارنده و یا تثبیت کننده محل الیاف تقویتی استفاده می شود. نقش دوم رزین ها این است که این مواد در صورت اعمال نیرو و یا فشار زیاد به فایبرگلاس، باعث تغییر شکل آن می شوند و تنش موجود بر روی قطعه را در کل سطح فایبرگلاس، توزیع می کنند.

متداول ترین رزین به کار رفته در تولید فایبرگلاس، رزین پلی استر غیر اشباع است. از انواع دیگر این رزین ها نیز می توان اپوکسی ها، ونیل استر، فنولیک ها و… را نام برد.

کاربرد قطعات فایبرگلاس

در ادامه به برخی از کاربردهای فایبرگلاس اشاره می کنیم

1- کاربرد در سقف

به طور معمول از قطعات کامپوزیتی و یا انواع فایبرگلاس، در اماکنی استفاده می شود که نیازمند نوعی پوشش هستند. در حقیقت با کاربرد این قطعات کامپوزیتی، می توان شرایطی را به وجود آورد که هم سقف ایجاد شود و هم میزانی از نور به محیط مورد نظر برسد. بنابراین چنانچه صاحبان کار بخواهند در یک محل، پوششی همراه با نور، فراهم کنند می توانند از کامپوزیت های پلیمری و یا قطعات فایبرگلاس استفاده کنند. چراکه در واقع فایبرگلاس، نوعی پوشش است که از مواد نفتی و پشم شیشه به دست آمده است.

2- کاربرد به عنوان عایق

کاربرد عمده فایبرگلاس در عایق بندی است. بسیاری از کارخانه ها در سراسر جهان، مخازن آب و اسید خود را با استفاده از فایبرگلاس، عایق بندی می کنند تا از این طریق بتوانند، جلوی پوسیدگی مخازن آن را بگیرند.

3- کاربرد فایبرگلاس در تولید دیگر قطعات

فایبر گلاس، قطعه ای بسیار سبک است که استحکام و دوام بسیار بالایی نیز دارد. همین عامل باعث می شود تا انواع قطعات را با استفاده از آن تولید کنند. از جمله این قطعات می توان سپر انواع خودروها را نام برد. به طور کلی و همان طور که گفته شد فایبرگلاس در زمینه های مختلف و صنایع متعدد مورد استفاده قرار می گیرد. بنابر این عامل، از دیگر کاربردهای فایبرگلاس می توان به این موارد اشاره کرد:

تولید ایرانیت، ساخت سیلوهای سیمانی، ساخت بدنه و کاور تجهیزات پزشکی و صنعتی و…تولید صنایع دریایی و هوایی، کاربرد در صنایع ساختمانی از قبیل پارکینگ، ساخت مجسمه، ساخت دکور، ویترین، ساخت استخر و جکوزی، سینک ظرفشویی و دستشویی و…..

مزایای کاربرد فایبرگلاس

قطعات کامپوزیتی و یا فایبرگلاس ها دارای مزایای زیادی هستند. همان طور که گفته شد این قطعات، با وجود سبکی وزن، استحکام و دوام بسیار بالایی دارند. فایبرگلاس در برابر اشعه UV مقاوم است از طرف دیگر، مقاومت شیمیایی فایبرگلاس نیز در سطح بالایی قرار گرفته است.

قطعات فایبرگلاس، دارای اشکال متنوع و طرح های متعدد هستند که این مورد هم از مزیت های ویژه این قطعات است. از طرف دیگر، این قطعات، دارای وزن سبک و استحکام بسیار بالایی نیز هستند.

این مواد کامپوزیتی، علاوه بر اینکه خواص بسیاری از نظر مکانیکی دارند از نظر اقتصادی نیز کاملا مقرون به صرفه هستند. از طرف دیگر ورق های فایبرگلاس تنها موادی هستند که هیچ گاه در طبیعت تجزیه نمی شوند و یا حتی در برابر نور خورشید از بین نمی روند.

فایبرگلاسفایبرگلاس,...
ما را در سایت فایبرگلاس دنبال می کنید

نویسنده : اروسخانی بازدید : 118 تاريخ : سه شنبه 7 بهمن 1399 ساعت: 22:31